KomTek spelar en viktig roll som arbetsplats för ungdomar

Att börja jobba på KomTek i Hudiksvall var en spännande och rolig upplevelse för Julia, Noah och Naima. Eftersom det var deras första jobb var det både nervöst och lärorikt, men de kände sig snabbt välkomna tack vare en trevlig arbetsmiljö och många unga kollegor. De uppskattade att få jobba i en grupp där alla hjälps åt och lär av varandra.
Alla tre har utvecklat sina kunskaper inom teknik, särskilt kring problemlösning och hur teknik kan användas i praktiken. Noah fick till exempel arbeta med att skruva och laga en 3D-skrivare, vilket först kändes utmanande men gav honom större trygghet i att hantera tekniska problem. Julia och Naima betonade att de har fått en bättre förståelse för teknikens möjligheter och hur man kan använda den på olika sätt.
Tuva började jobba på KomTek i Halmstad när hon var 17 år, efter att en lärare tipsade om att verksamheten sökte ungdomar för att hålla fritidskurser i teknik. För henne var det en självklarhet att söka – hon hade själv gått på KomTek som barn och älskade miljön. Att få kombinera sitt teknikintresse med att inspirera yngre var en drömchans.
Det roligaste med jobbet tycker Tuva är att få lära ut och vara en förebild för barn och ungdomar. KomTek har påverkat hennes val av utbildning, då tidigare ungdomshandledare inspirerade henne att välja teknikprogrammet. Hon ser KomTek som en viktig verksamhet för samhället, eftersom den hjälper till att väcka intresse för teknik och bana väg för framtidens tekniker och ingenjörer.
Genom att erbjuda en trygg och utvecklande arbetsmiljö för ungdomar bidrar KomTek inte bara till individens personliga och professionella utveckling, utan också till samhället i stort genom att främja teknikintresset hos både de anställda och de barn som deltar i verksamheten.
KomTek Jönköping stödjer lärare i praktiskt byggande i Teknik

I Jönköping har vi under många år byggt roliga och kreativa konstruktioner med barn och ungdomar på KomTeks fritidskurser. Den kunskap och erfarenhet de tar med sig från kurserna bidrar självklart till deras måluppfyllelse i skolan. Alla barn går inte på KomTek men vi strävar ändå mot att alla barn ska få möjlighet till en kreativ lärmiljö där de utforskar tillsammans och hittar lösningar på tekniska problem. Därför erbjuds lärare i skola och/eller fritidshem en fortbildning i praktiskt byggande med tekniska konstruktioner så att genomtänkt byggande kan få ta en större plats i skolmiljö/fritidsmiljö.
Genom att bygga med eleverna kan läraren få med flera delar av det centrala innehållet i Lgr 22 samt att det är ett naturligt sätt att främja elevens språkutveckling. Arbetssättet innehåller lärande om material, verktyg, olika tekniker och begrepp inom flera teknikområden. Det blir också ett naturligt sätt att träna på det entreprenöriella lärandet genom behovet av att lösa ett problem som eleven eller elevgruppen ser.
Fortbildningen innebär en halv dags byggande inklusive en kort bakgrund, teori samt stöd i litteratur och styrdokument. Vi pratar om materialinköp och restmaterial samt presenterar många olika modeller. Därefter får deltagarna bygga så mycket de hinner, byggmaterial ingår i kursen. Om intresse finns så håller vi gärna i ytterligare ett tillfälle där deltagarna får reflektera över sina nya erfarenheter av byggande samt få möjlighet att testa fler modeller.
Hållbart mode i fokus – KomTek i Falkenberg satsar på aktuell kurs för unga

Hållbart mode i fokus – KomTek i Falkenberg satsar på aktuell kurs för unga
Från den 1 januari 2025 blev det förbjudet att slänga förbrukade textilier och kläder i det vanliga avfallet. Det är en viktig milstolpe i omställningen till en mer cirkulär ekonomi och KomTek vill ge unga kunskap och verktyg för en hållbar klädkonsumtion.
I den nya kursen för barn i årskurs 3–6 får deltagarna på ett kreativt och inspirerande sätt lära sig att återbruka och redesigna kläder. Genom praktiska moment och samarbete med Röda korsets second-hand butik får barnen en förståelse för klädernas livscykel och dess klimatpåverkan. Kursen avslutas med en klädbytarkväll, där deltagarna själva får planera och genomföra ett evenemang som främjar hållbar konsumtion.
– Vi vill ge barn och unga verktyg att göra smarta och medvetna val redan från tidig ålder. Den nya lagen visar att vi alla måste tänka om kring textilkonsumtion, och vår kurs är ett steg i rätt riktning, säger Aaron Majberger Lutz.
Med denna satsning visar KomTek att vi ligger i framkant och snabbt kan anpassa vårt kursutbud efter samhällets behov. Att lära sig skapa nytt av gammalt är inte bara en trend, det är en nödvändighet för framtiden. Aaron går sitt sista år på det naturvetenskapliga programmet i Falkenberg och hela kursen är en del av hans gymnasiearbete.
KomTek i Sverige ser olika ut och alla har ämnet teknik som sin arbetsuppgift

Runt omkring i Sverige finns många bra initiativ för att lyfta intresset för teknik bland barn och unga.Ofta är det relativt få inom en kommun som jobbar med liknande frågor vilket gör att det krävs stora ansträngningar och utmaningar.
Måndag 24 mars presenterade utbildningsministern Johan Pehrson Sveriges STEM-strategi som ska gälla från förskola till forskarutbildning, dvs som ska spänna över hela utbildningssystemet och lägga grunden för barns och elevers förmåga och intresse i tidig ålder. Sveriges kommuner kan behöva hjälp i arbetet med att ta fram en egen kommunal strategi som löper som en röd tråd från förskola upp till gymnasiet och ett sätt kan vara att ha ett KomTek i sin kommun.
Ett KomTek kan se mycket olika ut utifrån kommunens förutsättningar och behov. Det kan vara en liten enhet med en anställd eller en större enhet med flera anställda. Kommunen är huvudman och KomTeks verksamhet kan placeras där man anser den passar bäst i organisationen, under utbildning/skolförvaltning, kulturförvaltning, utvecklingsenheten eller direkt under kommunstyrelsen.
En del KomTek är lokaliserade i ensamt belägna lokaler medan andra är samlokaliserade med andra aktörer såsom Kulturskola,gymnasieskola, Aktivitetshus, bibliotek och Science Center. Lokalerna varierar i storlek och likaså utformning av dessa utifrån de aktiviteter som ska bedrivas.
För att få kallas KomTek finns grundläggande kriterier som kommunen måste uppfylla. I stora drag ska verksamheten ha teknikinnehåll och utgå från ett entreprenöriellt förhållningssätt inom ett eller flera av segmenten: Fritidsverksamhet, Skolutveckling och Utåtriktade aktiviteter. Verksamheten ska vara tillgänglig för så många som möjligt av samhällets invånare med fokus på barn och unga.
En verksamhetsledare planerar och driver KomTek. Verksamhetsledaren har tät kontakt med det samlade i nätverket i KomTek Sverige. Fördelarna med att tillhöra KomTek-gemenskapen är att man får ta del av kunskap, erfarenheter och snabbt kan få svar på frågor kring innehåll som man kanske inte tidigare har jobbat med som handlar om undervisning, samarbeten eller kursinnehåll.
KomTeks idé och arbetssätt är att inspirera, utmana och utveckla ungas intresse och förståelse för teknik och entreprenörskap.
*********************************
Dags att starta ett KomTek i din kommun? https://komtek.se/starta-komtek/